Wat is de eerste stap die we moeten doen als we zonnepanelen willen laten plaatsen op het dak van onze VvE?

Aangezien u van plan bent om een aanpassing te doen aan het gebouw adviceren wij besturen altijd om eerst de verzekering te benaderen waar de opstal verzekerd is. Vertel wat u van plan bent en vraag wat de verzekeringsvoorwaarden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.

Daarna kunt u gaan inventariseren hoeveel bewoner er voor zullen stemmen bij het plaatsen van panelen. Daarna kunt u over gaan tot het opvragen van offertes.

Hoe weet ik of ons dak sterk genoeg is voor het extra gewicht van de panelen?

Als u niet zeker bent dat het dak het extra gewicht van de panelen, de draagconstructie en de ballast kan dragen, dan kunt u hiervoor een constructeur uitnodigen die de berekening kan maken aan de hand van het ballastplan wat nodig is.

Kunnen bewoners individueel aangesloten worden op de zonnepanelen?

Als er voldoende panelen op uw dak geplaatst kunnen worden en  we kunnen op redelijk eenvoudige manier alle bekabeling van het dak naar iedere individuele bewonersgroepenkast aanleggen, dan is het mogelijk om iedere bewoner  aan te sluiten op "hun eigen" zonnepanelen.

Als het dak niet sterk genoeg is wat dan?

Als blijkt dat het dak van uw gebouw het extra gewicht niet dragen kan dan kunnen we de panelen ook d.m.v. ankers vast zetten aan het dak zodat de extra ballast niet geplaatst hoeft te worden.  Dit moet dan wel besproken worden met de constructeur.

Inmiddels leveren wij ook al lchtgewicht panelen die wij vast kunnen zetten aan uw dak zodat de ballast niet nodig is. Deze panelen wegen 10 kG per stuk een standaard glas/folie paneel weegt al snel 24 kg.

Onze dakbedekking moet over een paar jaar vervangen worden, kunnen we dan nu panelen plaatsen en later herplaatsen?

Dat adviceren wij zeker niet. De panelen kunnen nu natuurlijk geplaatst worden. Maar, Als over een aantal jaar de panelen van dak af moeten en opgeslagen moeten worden en daarna weer het dak op moeten bestaat de kans dat de panelen, connectoren en bedrading beschadigen. Meestal is dit niet merteen te zien of te merken. Maar na een aantal maanden kunnen er hele kleine barstjes ontstaan in de panelen die de opbrengst niet ten goede komen en zelfs brand tot gevolg kunnen hebben.

Er zijn zelfs verzekeringsmaatschappijen die brandvertragende dakbedekking eisen als er panelen worden geplaatst.

Mogen de kabels van de zonnepanelen door de liftschacht aangelegd worden?

Dit is niet toegestaan door de Scios scope 12 inspecties.  Als de bekabeling van een zonnepaneleninstallatie zo is aangelegd dan zal deze noooit goedgekeurd worden.

Mag de bekabeling van de zonnepanelen naar de groepenkast van de algemene ruimte aangelegd worden door de hemelwaterafvoer?

Absoluut niet! Daar is die buis niet voor. Dit wordt ook resoluut afgekeurd.

Als we zonnepanelen laten monteren, kan iedere bewoner daarvan profiteren?

Allicht heeft de afgelopen jaren veel appartementgebouwen voorzien van panelen die verdeeld worden over de bewoners. Meestal zijn dat er 4 tot 6 panelen per bewoner.  Dat is ongeveer 1.400 tot 2.100 kWh per jaar aan opbrengst